Móricz Zsigmond: A kondás legszennyesebb inge – Novella elemzése – vázlat

Bejegyezte , ekkor: 2012. május 21. .......................................................................Megosztás

Novella elemzése – vázlat                                                                                        forrás: ismeretlen (kapott anyag)
A novella szerzője: Móricz Zsigmond
A mű címe: A kondás legszennyesebb inge
Mi a feladat? Elemzés, amiben szerepelni kell a babonaságnak, modern világszemléletnek, negatívumoknak és pozitívumoknak.
Az alábbi szempontok alapján elemezd ezt a novellát.
A mű elhelyezése az író életrajzában: 1931-ben írta (Ebben az időszakban 1929-1933 Nyugat szerkesztője Babits mellett; az 1930-as években több novelláskötete is megjelent. Ez melyikben? Mit tudsz még az író életrajzából, ami ezzel az idővel , vagy ezzel a műfajjal van kapcsolatban? )
Műfaja: novella  ( általában a novellákban sorsfordító esemény zajlik) Ebben , mit tekinthetünk sorsfordító eseménynek?
Röviden összefoglalni a cselekményt :P l.  Egy kisgyerek szülei babonás viselkedése miatt meghal. A tragédia során megismerkedünk a modern életszemlélettel is (  3-4 mondatot is írhatsz, de semmiképpen ne meséld el a tartalmát részletesen)
Főbb szereplők és jellemzésük:
Földbirtokosné tulajdonságai:
Mit tartasz pozitívnak? Pl: Aggódó anya gondoskodó gazdasszony, feleség, nagy figyelmet fordít a gazdálkodásra, szívesen kertészkedik (milyen volt a kertje? ) hogyan bánt a munkásaival? Modern gondolkodású (miért mondhatjuk ezt róla?)
Van-e negatív tulajdonsága? pl. amikor a kisfiát nem engedte az iskolába, így gondolkodott:”hadd ugráljon itthon, s éljen, mint a kiscsibe, kismalac, többet ér, mintha a többi gyerek szagát szívja.”vagy pl. perlekedik a munkásnővel (mikor? Miért? )–ez pozitív tulajdonság is lehet.
Munkásasszony tulajdonságai:
pozitív: dolgos, ő is gondoskodik a gyermekéről, hiszen nem hagyja egyedül otthon,
Találtál-e egyéb pozitív tulajdonságát?
negatív: a rossz paraszti szokások hatnak rá: „Beásta a gyereket derékig a földbe, s annak csak a felső teste állott ki a földből, és ragyogó szemmel nézett a kicsike, és kis karjait az anyja felé nyújtotta.” , mert „Hát mink azt így szoktuk.”babonás (pl. a gyermeke betegségét szerinte „szemmel verés okozta.
Mikor viselkedik még babonásan?
Földbirtokos tulajdonságai
Szeretettel szól a feleségéhez, ő is keményen dolgozik, figyeli a birtokát. (Bizonyítsd a novellában olvasottakkal)
Van-e még szereplő, akiről bármit megtudunk? (jellemezd is)
Milyen magatartásformákat mutat be Móricz a babonával kapcsolatban?
1. Ellene (földbirtokosné) Hogyan fejezi ki ellenszenvét?
2. Beletörődés (pl. állatorvos) Mivel bizonyítható ez a novellában? ( Keresd meg azt a részt és idézd)
3. A babonák irányítják pl. (A birtokon dolgozó nők). Miben hisznek? (betegség- gyógyítás módjai)
Mit tudunk a kisgyerekekről? (életkor, kinézet, betegség—a földbirtokos csemete és a parasztgyerek- jellemezd őket is)
Magyarázd meg, értelmezd az utolsó sorokat:”a gyermekecske bizony szegény kis hulla volt, ott feküdt az úri párnán kinyújtózva, mint egy szomorú emlék a kultúrák keresztútján.”
Mire utal a „kultúrák keresztútja”? ( földbirtokosné és a munkásnő más-más kultúrát képviselnek)  Gazdagok –szegények , lent-és fent élő emberek világa .
Az író stílusa:
Kétfajta gondolkodásmódot mutat be az ellentét eszközével ( lásd a novella kezdetét (idilli környezet)és a kapáló asszonyok viselkedését)
A szereplők beszéltetése: Kiket beszéltet? Minden szereplő megszólal-e? Érezhető-e a beszédből, hogy kik a munkások.(falusi népnyelv, helyesírás is tükrözi a kiejtést)(keress bizonyítékot a novellából)
Bemutatja részletesen (naturalista módon) a paraszti világot, a szegény parasztok, a béresek sorsát. Ebben a novellában a földesúrék életét, mindennapjait is.
Az esemény egy nap alatt zajlik le, de sok mindent meg tudunk a szereplők életéről. (Sorolj fel példákat, ha már írtál róluk, akkor más szavakkal, másként fogalmazd meg.)
Címmagyarázatra is térj ki:
A kondás legszennyesebb inge (Ki a kondás? Melyik osztályhoz (lent vagy fent) tartozik?  – mire utal a szennyes ing kifejezés? –pl. szegénység? Mit sejtet a cím? (pl. a népi paraszti élet bemutatása fog következni)
Foglald össze a véleményed a novelláról, a témájáról: Pl. a gyermek beásása a földbe – elítélendő. Móricz sem fogadja el ezt általános szokásnak. Stb.Kommentek:
nincs komment

Hozzászólás írásaadd your comment

Nézettség:
8,909 views
A bejegyzés értékelése:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading ... Loading ...
kellékek:
Print This Post Print This Post add this to delicious add this to digg share this on facebook Stumble this item

Kedvelés:     Facebook   ·  

Paste your Google Analytics (or similar) tracking code here